Dinții de lapte la copii
Ce sunt dinții de lapte? Erupția dinților de lapte, schimbarea lor, graficul apariției dinților de lapte, carii pe dinții de lapte și tratamentul lor, pe toate le veți afla din acest articol complet despre dinții de lapte.
Ce sunt dinții de lapte?
Dinții de lapte sunt dinții inițiali ai copilăriei, cunoscuți și sub denumirea de dinți temporari. Aceștia erup treptat începând cu vârsta de 6 luni, într-un proces fiziologic normal ce se încheie în jurul vârstei de 2 ani și jumătate. Un copil are 20 de dinți de lapte: 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 4 primi molari și 4 molari secundari (fiecare set de 4 dinți se distribuie astfel – 2 dinți pe arcada superioară și 2 pe cea inferioară, câte unul pe fiecare parte a gurii).
Erupția dinților de lapte
Erupția dinților de lapte este unică la fiecare copil, primii dinți de lapte apărând de regulă la vârsta de 6-7 luni. Există și situații excepționale, în care erupția dinților de lapte începe înaintea vârstei de 4 luni (și se finalizează înainte de 2 ani) sau când întârzie să apară până după vârsta de 1 an (caz în care erupția se va încheia după vârsta de 3 ani). În mod normal, erupția dinților de lapte se realizează treptat, câte unul sau mai mulți dinți deodată, până la vârsta de 3 ani.
Schimbarea dinților de lapte
Schimbarea dinților de lapte cu dinții permanenți începe la vârsta de 6 ani și ia sfârșit în jurul vârstei de 12 ani, conform graficului de mai jos. Situațiile patologice, în care pierderea dinților de lapte este prematură sau întârziată, vor fi ținute sub control prin intervenția și supravegherea clinică a medicului stomatolog. În mod normal, când dinții permanenți sunt pregătiți de erupție, rădăcina dinților de lapte de va resorbi, ducând la mobilitatea și pierderea acestora.
Graficul dinților de lapte
Graficul dinților de lapte – în ce ordine apar, la ce vârstă erup și când cad?
- Incisivii centrali inferiori, erup între 6-10 luni, cad la vârsta de 6-7 ani;
- Incisivii centrali superiori, erup între 8-12 luni, cad la vârsta de 6-7 ani;
- Incisivii laterali superiori, erup între 9-13 luni, cad la vârsta de 7-8 ani;
- Incisivii laterali inferiori, erup între 10-16 luni, cad la vârsta de 7-8 ani;
- Primii molari superiori, erup între 13-19 luni, cad la vârsta de 9-11 ani;
- Primii molari inferiori, erup între 14-18 luni, cad la vârsta de 9-11 ani;
- Caninii superiori, erup între 16-22 luni, cad la vârsta de 10-12 ani;
- Caninii inferiori, erup între 17-23 luni, cad la vârsta de 9-12 ani;
- Molarii secundari inferiori, erup între 23-31 luni, cad la vârsta de 10-12 ani;
- Molarii secundari superiori, erup între 25-33 luni, cad la vârsta de 10-12 ani.
Erupția normală a dinților definitivi
Erupția normală a dinților definitivi e strâns legată de sănătatea dinților de lapte. Igiena incorectă a dinților de lapte, carențele nutritive cauzate de alimentația precară, factorii genetici sau diversele probleme de sănătate ale copilului pot afecta grav erupția, estetica și sănătatea dinților definitivi. Când resorbția radiculară la dintele de lapte este inadecvată (rădăcina nu se dizolvă sub presiunea dintelui definitiv, pentru a-i face loc), singura soluție e extracția dintelui de lapte.
Primii dinți definitivi (permanenți) erup în jurul vârstei de 6 ani și nu înlocuiesc alți dinți temporari (de lapte). Este vorba de molarii definitivi crescuți în spatele celor temporari – numiți molarii de șase ani. Astfel, începând cu vârsta de șase ani, copiii au atât dinți de lapte cât și dinți definitivi, adeseori confundați și neglijați ca fiind dinți temporari.
Dinții de lapte cariați
Dinții de lapte cariați trebuie tratați cu aceeași seriozitate ca dinții definitivi, prin aducerea lor în atenția medicului stomatolog, pentru un tratament corespunzător și prevenirea durerii copilului. Dinții de lapte cariați pot afecta formarea, eruperea, estetica și dezvoltarea dinților definitivi, dar pot provoca și complicații grave pentru sănătatea copilului, ca infecțiile ce se propagă în fluxul sangvin, afecțiunile cardiovasculare, renale sau ale căilor respiratorii.
Tratamentul dinților de lapte
În mod ideal, prima consultație stomatologică a copilului este recomandată înaintea vârstei de 1 an sau la 6 luni de la apariția primului dinte, urmat de consultații stomatologice regulate, o dată la 6 luni. Părinții sunt răspunzători de asigurarea unei igiene orale corespunzătoare a copilului și de a-l educa în a deprinde efectuarea unui periaj corect al dinților. Dacă totuși dinții de lapte dezvoltă carii superficiale, acestea vor fi tratate prin simple obturații (plombe).
În situația în care caria unui dinte de lapte este neglijată și evoluează, aceasta poate ajunge să distrugă nervul și țesuturile dure ale dinților până la dintele definitiv, căruia îi afectează negativ evoluția. Cariile dinților de lapte pot provoca dureri profunde copiilor, prin apariția abceselor dentare – care vor necesita același tratament de canal ca dinții permanenți. Mitul că dinții de lapte nu au nerv îi condamnă pe unii copii la dureri și complicații dentare inutile.
Ne dorim ca părinții să fie informați și conștienți de importanța sănătății orale a copilului, încă din prima zi de viață – deoarece dinții frumoși și sănătoși de la cea mai fragedă vârstă vor avea un impact emoțional, social și de dezvoltare armonioasă a copilului, pe termen lung.
Suntem bucuroși să tratăm dinții copilului tău la standardele premium ale clinicii stomatologice Dentaline București! Fa-i o programare acum!