Extracția Dentară
Extracția dentară poate fi ultima soluție pentru dinții foarte cariați, sparți sau fracturați, mobili și afectați de procese parodontale accentuate, dinți cu gangrene complicate sau cu infecții care avansează spre os, dinți incluși (blocați în os, care nu pot erupe corect pe arcadă), dinți care întrețin procese infecțioase sinuzale sau ganglionare, dinți de lapte poziționați greșit sau dinți înghesuiți, care împiedică alinierea corectă a danturii prin tratament ortodontic.
Asistată de ultimele tehnologii digitale stomatologice, extracția dentară are ca scop susținerea sănătății orale și implică refacerea ulterioară a esteticii și a funcționalității dentare, prin soluții individualizate pentru fiecare pacient.
Când ai nevoie de o
EXTRACȚIE DENTARĂ?
În clinica stomatologică Dentaline București, avem un principiu pe care îl aplicăm în tot ceea ce facem în practica din cabinet. Credem cu adevărat că sănătatea orală poate fi păstrată prin educație și tocmai de aceea alocăm timpul necesar fiecărui pacient. Îți vom prezenta în detaliu opțiunile de tratament, pentru a înțelege care sunt avantajele, riscurile și efectele pe termen lung asupra sănătății generale și asupra calității vieții tale.
Prioritatea noastră este salvarea dinților naturali, însă există situații clinice în care e nevoie de o extracție dentară:
- dinți fracturați, luxați sau sparți;
- dinți cu distrucții mari (cauzate de carii profunde);
- dinți mobili din cauza parodontozei;
- dinți înghesuiți sau suprapuși;
- dinți supranunerari (în plus);
- dinți incluși (nu erup corect pe arcadă);
- dinți izolați, restanți în protezarea mobilă;
- dinți temporari cu indicație de extracție prematură;
- dinți afectați de complicații infecțioase severe;
- dinți din mase tumorale maligne;
- dinți cu gangrene grave.
CARE SUNT ETAPELE EXTRACȚIEI DENTARE?
Etapele extracției dentare depind de complexitatea diagnosticului, istoricul medical și tratamentul individualizat al fiecărui caz. Procedura de extracție dentară este precedată de o consultație amănunțită, extracțiile cu un grad înalt de dificultate urmând a fi efectuate de către un medic specialist în chirurgie dentară.
Imagistica
Medicul va face o radiografie dentară, care dezvăluie poziționarea exactă și dimensiunea dintelui.
Tratament medicamentos
Dacă radiografia relevă prezența unei infecții locale, acesta va fi tratată cu antibiotice.
Anamneză
Medicul te chestionează cu privire la evoluția simptomelor, antecedentele medicale și alte afecțiuni.
Pregătire
Odată cu pregătirea instrumentarului, vei fi pregătit mental și te vei acomoda confortabil în scaun.
Anestezie
După dezinfectarea locală, prin anestezia de contact se amorțește mucoasa cu spray-uri sau geluri speciale, ca pregătire pentru pasul următor – anestezia prin injectare. Dintele e anesteziat cu ajutorul unei seringi.
Extracție
Extracția dentară utilizează de regulă un clește dentar pentru scoaterea dintelui din alveola dentară. Se urmărește ca procedura să fie atraumatică, resimțită ca o ușoară presiune și cu sângerări oprite prin tamponare.
CE TREBUIE SĂ AFLE MEDICUL
înainte de extracția dentară?
Înainte de extracția dentară, medicul stomatolog îți va adresa o serie de întrebări, pentru a obține informații relevante legate de istoricul tău medical și posibile contraindicații sau precauții. Sunt esențiale toate informațiile tale medicale cu privire la afecțiunile de care suferi, alergii, fobii, anxietate, sarcină și tratamente medicamentoase. Când intervenția presupune anumite riscuri, medicul se va asigura de respectarea tuturor măsurilor preventive.
CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU
Extracția dentară?
Înainte de extracția dentară trebuie să te pregătești ținând cont de toate recomandările individualizate ale medicului (efectuarea radiografiei dentare, respectarea tratamentului medicamentos cu antibiotice etc.), plus câteva recomandări generale pentru ziua extracției, care prevăd să nu fumezi, să nu consumi băuturi alcoolice și cafea (în exces).
TIPURI DE
Extracții dentare
Există două tipuri de extracții dentare, clasificate în funcție de poziția dintelui ce urmează să fie extras:
Când extracția dentară devine dificilă, pentru optimizarea ei se apelează la tehnici chirurgicale suplimentare:
Extracția dinților monoradiculari
Extracția dentară a dinților cu o singură rădăcină, numiți dinți monoradiculari, este o procedură simplă, atraumatică și rapidă, realizată asupra incisivilor (frontali și laterali), caninilor și premolarilor (doi superiori și inferiori). Caninii superiori prezintă cea mai lungă rădăcină, iar primii premolari superiori au frecvent două rădăcini. Extracția dinților monoradiculari este o intervenție recomandată dinților cu mobilitate crescută, celor afectați grav de traumatisme ori carii avansate. În restaurarea sănătății și esteticii dentare a pacientului, pentru o vindecare bună a osului, extracția dinților monoradiculari permite implantul imediat, respectiv inserarea de implant dentar în același timp cu extracția.
Extracția dinților pluriradiculari
Extracția dentară a dinților cu mai multe rădăcini, numiți dinți pluriradiculari, este o procedură complexă și dificilă, deoarece dinții prezintă o varietate de forme și un număr variabil de rădăcini. În cazul dinților pluriradiculari, după anesteziere – se inițiază secționarea în mai multe segmente, care corespund frecvent numărului de rădăcini. Extracția fiecărui segment cu cleștele e asemănătoare extracției dinților monoradiculari: începe cu decolarea gingiei și continuă cu inserarea cleștelui și luxația rădăcinii prin mișcări de basculare vestibulo-orală. Pentru a evita lezarea gingiei și fracturarea peretelui alveolar, cleștele trebuie să aibă priză corectă pe rădăcină sau pe resturile radiculare.
Extracția dinților temporari (de lapte) – la copii
Extracția dinților temporari la copii, cunoscuți sub denumirea de dinți de lapte, este recomandată pentru dinții supranumerari (care sunt peste numărul necesar), dinții mobili și dureroși care jenează masticația, dinții foarte afectați de carii profunde ce nu pot fi recuperați prin plombare, dinții cu afecțiuni parodontale, dinții care nu răspund la tratamente de canal, dinții fracturați sau luxați în urma unor traumatisme mecanice, dinții imobili (ficși) care întârzie să cadă și împiedică erupția corectă a dinților permanenți (definitivi), dinții cu abcese dureroase care constituie urgență stomatologică, dinții cu tratamente endodontice eșuate, care întrețin infecții locale sau generale.
Extracția molarilor de minte
Extracția molarilor de minte este o procedură relativ simplă. Molarii de minte, cunoscuți sub denumirea de măsele de minte, sunt ultimii dinți de pe fiecare latură a maxilarului și a mandibulei. Dintre dinții permanenți, ei erup ultimii și au indicația de extracție când au carii profunde și extinse, dureri și sângerări gingivale, chisturi și tumori, infecții repetate, când erup într-o poziție anormală și cauzează înghesuire dentară sau când sunt incluși sau semiincluși. În situația în care sunt incluși, deci nu pot erupe singuri – sau sunt semiincluși, când erup parțial, molarii de minte pot duce la infecții severe ale gingiei, dureri, formare de chisturi, încălecarea dinților adiacenți, carii și abcese dentare.
Contraindicații
PENTRU EXTRACȚIA DENTARĂ
Contraindicațiile pentru extracția dentară vizează factori ce țin de contraindicații locale și contraindicații generale:
- contraindicații locale în legătură cu: procese tumorale maligne oro-maxilo-faciale, tratament radioterapeutic recent la nivelul capului, supurații în parodontite acute, sinuzite acute maxilare (infecție bacteriană), afecțiuni inflamatorii acute ale mucoasei orofaringiene, leziuni locale ale mucoasei orale etc.;
- contraindicații generale ce privesc: infarct miocardic sau accident vascular cerebral (mai recente de 6 luni), femei însărcinate în primul și ultimul trimestru, boli hematologice maligne (leucemie acută), boli endocrine, renale, cardiovasculare, hepatice sau reumatice, tulburări de hemostază, tratamente medicamentoase etc.
ECHIPA MEDICALĂ
Specializată
FLORIN CIOBANU
Implantologie/Chirurgie
Medic Specialist în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila din București.