Abcesul Dentar
Ce este abcesul dentar, care sunt simptomele, de ce este o urgență stomatologică, tipurile de abces dentar, diagnaosticul, cât durează, tratamentul, complicațiile netratării, complicațiile pentru gravide, cum se previne abcesul dentar, dar și factorii de risc, toate le veți afla din acest articol complet despre abcesul dentar.
Ce este abcesul dentar?
Abcesul dentar este o acumulare de puroi, apărută sub acțiunea unei infecții bacteriene și colectată sub forma unei pungi locale – la nivelul gingiilor, în apropierea rădăcinii dintelui afectat sau în interiorul acestuia – chiar până la os. Abcesul dentar reprezintă o urgență stomatologică, atât pentru copii, cât și pentru adulți, deoarece medicul stomatolog este singurul în măsură să diagnosticheze severitatea infecției și să stabilească planul de tratament pentru a o stopa.
Abcesul dentar poate debuta cu o formă blândă ce evoluează treptat sau direct cu o formă agresivă, care include durere, inflamație, sensibilitate dentară, stare generală alterată și febră. În unele cazuri, tratamentul abcesului dentar va necesita administrarea de antibiotice, pentru a preveni extinderea infecției în organism, spre alte organe. Cele mai frecvente cauze ale abcesului dentar sunt: igiena orală precară, cariile profunde, afecțiunile parodontale și traumatismele dentare.
Care sunt simptomele unui abces dentar?
Simptomele unui abces dentar variază în funcție de localizarea și de gravitatea infecției, însă cel mai comun prim simptom este durerea intensă, localizată gingival la baza dintelui afectat. De cele mai multe ori, durerea apare brusc și se intensifică pe măsura trecerii timpului, cu posibile ameliorări – dar temporare. Netratată corespunzător, în decurs de câteva ore sau zile, durerea se poate extinde spre maxilare, urechi și gât. Simptomele abcesului dentar includ:
- durere la atingere sau la mestecare;
- gingie înroșită și tumefiată (umflată);
- apariția inflamației la nivelul țesutului gingival;
- apariția pungii de puroi sub forma unei umflături;
- dificultate de a înghiți sau de a deschide gura;
- sensibilitate dentară la rece și la cald, în zona afectată;
- durere ce se extinde la dinții învecinați și la maxilar;
- gust neplăcut și halitoză (respirație urât mirositoare);
- inflamația ganglionilor limfatici la nivelul gâtului;
- dinți mobili, decolorați sau înnegriți, în zona afectată;
- spasme musculare la nivelul maxilarelor;
- dureri dentare și de cap (migrene);
- stare generală alterată (proastă);
- febră, frisoane sau vărsături;
- insomnie.
Care sunt cauzele care produc abcesul dentar?
Cauzele care produc abcesul dentar sunt legate în primul rând de bacteriile din placa dentară de la nivelul liniei gingivale și subgingivale care provoacă o infecție bacteriană. Proliferarea bacteriilor se datorează igienei orale precare, care nu înlătură corect resturile alimentare rămase pe suprafețele dentare și interdentare, precum și între gingie și dinte.
Deși formarea plăcii dentare este inevitabilă, aceasta poate fi controlată printr-un periaj corect și o igienizare zilnică optimă a cavității orale – cu ață dentară, duș bucal și apă de gură. În plus, ședințele periodice de igienizare dentară o dată la șase luni sunt esențiale pentru evaluarea stării de sănătate orală și înlăturarea profesională a plăcii dentare.
Alte cauze directe care produc abcesul dentar pot fi cariile profunde, traumatismele dinților sau leziunile gingivale.
Tipuri de abces dentar
În funcție de localizarea infecției, există mai multe tipuri de abces dentar:
- Abcesul periapical este localizat la vârful rădăcinii dintelui infectat și e cauzat, de cele mai multe ori, de bacteriile pătrunse în pulpa dentară printr-o carie, care se propagă prin canalul radicular spre osul alveolar;
- Abcesul parodontal (marginal) este localizat pe gingia de lângă rădăcina dintelui afectat și apare pe fondul acumulării de bacterii în punga parodontală, din cauza depunerilor abundente de tartru și placă bacteriană;
- Abcesul gingival (periodontal) este localizat mai aproape de linia gingivală, fiind cauzat de o infecție în spațiul dintre gingie și dinte, formată prin prezența bacteriilor din placa bacteriană sau a unor resturi alimentare.
Diagnosticul de abces dentar
Diagnosticul abcesului dentar este dat doar de către medicul stomatolog. Cu toate că poți identifica simptomele comune și tipul unui abces dentar, experiența trebuie tratată ca urgență stomatologică în cadrul cabinetului. Nu ignora gravitatea semnelor și programează-te la o consultație, pentru a trata și a preveni complicațiile serioase asociate acestei afecțiuni.
Cât durează un abces dentar?
Un abces dentar durează în funcție de intervalul de la apariția primelor simptome până la consultul stomatologic de urgență – pentru examinare, diagnostic și tratament medical specializat. Dacă te întrebi cât durează un abces dentar, prima ta preocupare trebuie să fie stoparea diseminării infecției în organism, prin tratarea problemei ca urgență dentară.
Cum ameliorezi durerea provocată de un abces dentar?
Durerea provocată de un abces dentar trebuie să intre în atenția medicului tău stomatolog, pentru o investigație de urgență. Însă, până la tratamentul individualizat recomandat, durerea și celelalte simptome ale abcesului dentar pot fi ameliorate prin câteva metode la îndemâna oricui:
- pentru calmarea temporară a durerii și a tumefacției – poți încerca analgezice și medicamente eliberate fără prescripție medicală, acordând o atenție specială respectării contraindicațiilor și dozelor maxime recomandate în prospect sau în indicațiile medicului (dentist sau de familie);
- compresele cu gheață aplicate pe partea externă a obrazului te vor ajuta să mai reduci din intensitatea durerii și a tumefacției feței (umflarea obrazului);
- evită alimentele și băuturile foarte reci, fierbinți sau dulci, care pot înrăutăți durerea;
- modifică-ți dieta în scop terapeutic, prin consumul de alimente moi și reci;
- evită presiunea de masticare pe zona afectată (mestecă pe partea sănătoasă);
- nu ignora igiena orală, dar folosește o periuță de dinți cu peri moi, pentru a menaja zona afectată;
- clătește-te de mai multe ori pe zi cu o soluție salină sau cu apă de gură cu clorhexidină;
- foarte important: nu atinge zona afectată!
Care e tratamentul pentru un abces dentar?
Tratamentul pentru un abces dentar necesită în primul rând un drenaj chirurgical de urgență, pentru a îndepărta în întregime puroiul din punga de infecție și pentru a decongestiona zona afectată. Menționăm că toate operațiunile tratamentului se aplică pe baza unui diagnostic clar al abcesului dentar, stabilit doar de către medicul stomatolog – în urma investigațiilor legate de evoluția simptomelor și a examinării fizice a cavității bucale (loviri ușoare ale dinților, teste la rece sau cald și analiza țesutului gingival). Abcesele profunde pot necesita efectuarea unei radiografii dentare.
-
Incizia de urgență
Drenajul abcesului dentar se realizează printr-o incizie (tăietură) la nivelul acestuia. În funcție de tipul abcesului dentar și de gravitatea acestuia, incizia va fi efectuată în țesutul gingival sau/și la nivelul dintelui, printr-o intervenție chirurgicală prin canalul radicular. În cazul abceselor gingivale, drenajul e completat de o ședință completă de igienizare, pentru eliminarea totală a plăcii bacteriene de pe suprafețele dentare, interdentare și subgingivale.
-
Tratamentul endodontic
Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) reprezintă o serie de proceduri menite să elimine țesutul infectat de la nivelul pulpei dentare, să dezinfecteze spațiul endodontic și să sigileze (etanș) canalele radiculare, pentru a le proteja de alte agresiuni microbiene. Tratamentul endodontic se realizează într-una sau mai multe ședințe, în funcție de gravitatea infecției bacteriene. După finalizare, dintele necesită o reconstrucție – cu o obturație (plombă) sau cu o coroană dentară.
-
Extracția dintelui afectat
Extracția dintelui afectat de un abces dentar este necesară în cazul în care infecția este prea avansată sau dacă dintele este sever afectat, fără posibilitatea de a mai fi salvat. În cele mai multe cazuri, extracția dintelui afectat va fi realizată în a doua ședință, lăsând timp tratamentului de urgență să amelioreze simptomele apărute. Fiecare caz este unic, iar medicul stomatolog va lua în considerare cea mai oportună soluție terapeutică pentru restabilirea sănătății orale.
-
Antibioticele în tratamentul abcesului dentar
Este posibil ca medicul să îți recomande și un tratament cu antibiotice, pentru tratarea infecției bacteriene și pentru a împiedica apariția complicațiilor, prin extinderea acesteia din zona afectată în restul organismului. Scopul tratamentului este înlăturarea infecției și ameliorarea durerii, susținută și prin administrarea de analgezice și clătiri cu o soluție salină.
Complicațiile abcesului dentar netratat
Complicațiile abcesului dentar netratat corespunzător și la timp pot implica riscuri vitale pentru pacient și includ: chistul dentar (săculeț plin cu lichid, care se formează la baza rădăcinii oricărui dinte din cavitatea bucală), sinuzita maxilară (infecție bacteriană ce afectează oricare dintre sinusurile paranazale), osteomielita (infecție osoasă datorată bacteriilor abcesului dentar, care s-au propagat pe cale sangvină), tromboza de sinus cavernos (complicație gravă a infecțiilor sinusurilor frontale si paranazale, care se manifestă prin apariția unui cheag în sinusul cavernos), angina Ludwig (infectarea spațiului submandibular sau sublingual, cu consecințe fatale de obstrucție aeriană, dacă rămâne nediagnosticată și tratată corect), răspândirea infecției bacteriene și tulburarea funcției unui organ vital – endocardita infecțioasă (infecție a endocardului, țesutul care căptușește interiorul inimii) sau septicemia (lupta organismului cu infecția bacteriană răspândită prin fluxul sangvin, care poate pune viața pacientului în pericol).
Complicațiile abcesului dentar pentru gravide
Complicațiile abcesului dentar pentru gravide pot determina necesitatea administrării de antibiotice și anestezice, declanșarea nașterii premature sau nașterea unui făt subponderal. În cazul unei femei însărcinate, tratarea abcesului dentar se va efectua cu mare precauție, pentru a limita riscurile extinderii infecției în organism sau afectarea sarcinii.
Antibioticele vor fi administrate cu acordul medicului obstetrician, deoarece sunt recomandate doar în trimestrul al doilea de sarcină. Sfatul general e ca viitoarea mamă să își rezolve problemele dentare înainte de conceperea sarcinii, cum aceasta complică orice tratament dentar, având contraindicații pe anumite antibiotice, anestezice și radiografii.
Cum se previne abcesul dentar?
Abcesul dentar se previne prin acordarea atenției cuvenite îngrijirii propriului organism și în special a cavității orale, pentru a susține sănătatea orală și a evita pericolul infecțiilor bacteriene din cavitatea bucală. Cele mai importante metode de prevenție ale abcesului dentar sunt:
- igiena orală corectă efectuată la domiciliu (periaj de minim două ori pe zi – dimineața și seara după ultima masă, folosirea aței dentare și a dușului bucal, igienizarea cu apă de gură, dacă există recomandări medicale);
- alimentația echilibrată, care limitează consumul în exces de dulciuri (în special cele tari și lipicioase), cereale rafinate, fructe uscate, băuturi carbogazoase, energizante, alcool și sucuri naturale din citrice;
- respectarea controalelor periodice și a ședințelor de igienizare dentară profesională, o dată la șase luni, care includ: detartraj cu ultrasunete, periaj profesional/+ airflow, fluorizare, anamneză (evaluarea stării de sănătate orală pentru identificarea afecțiunilor dentare care nu prezintă simptome și sfaturi personalizate de igienă orală);
- programarea unui consult stomatologic de urgență pentru investigarea apariției fracturii unui dinte, a unei carii sau oricărui tip de leziune dureroasă, dentară sau gingivală.
Care sunt factorii de risc ai abcesului dentar?
Factorii care cauzează sau favorizează riscul apariției unui abces dentar includ:
- cariile dentare profunde, netratate corespunzător și la timp;
- gura uscată, care favorizează apariția cariilor;
- igiena orală precară (periaj corect de minim 2 ori pe zi și folosirea aței dentare);
- nerespectarea igienizării profesionale o dată la 6 luni, care include detartrajul profesional;
- prezența tartrului subgingival;
- afecțiunea parodontală (parodontoza) netratată corespunzător;
- erupția molarilor de minte;
- traumatismele dentare;
- pierderea dinților naturali;
- tratamentele de canal incorecte;
- leziuni gingivale;
- fisuri la nivelul rădăcinii dentare;
- infecțiile respiratorii superioare recente;
- dieta bogată în zahăr;
- diabetul zaharat;
- fumatul;
- stresul.
Ai o problema legata de abcesul dentar? Te putem ajuta!