Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul dentar este un procedeu stomatologic de curățare profesională a dinților sau a lucrărilor dentare, prin care se îndepărtează depozitele de tartru și placă bacteriană. Recomandat de două ori pe an, detartrajul dentar completează obligatoriu rutina zilnică de igienă dentară corectă, pentru o dantură sănătoasă și o respirație plăcută, care durează. Detartrajul este o procedură profilactică non-invazivă, care nu produce dureri și nu afectează structurile dentare, gingivale și subgingivale pe care le curăță profund, pentru menținerea unei sănătăți orale optime. 

Contacteaza-ne pentru o programare

IMPORTANȚA ȘI BENEFICIILE

Detartrajului Dentar

Beneficiile detartrajului dentar sunt esențiale pentru prevenirea şi combaterea afecţiunilor buco-dentare, alături de o igienă orală riguroasă. Iată 8 dintre beneficiile detartrajului dentar în clinica stomatologică Dentaline București:

1. Previne apariția cariilor și a afecțiunilor parodontale, de la o simplă gingivită la o parodontită severă, și chiar pierderea dinților. Tartrul netratat la timp jenează gingia, provocând inflamații și sângerări gingivale. Când gingiile se retrag de pe suprafața dintelui, placa bacteriană înaintează spre rădăcină, ducând treptat la distrugerea dintelui.

2. Îmbunătățește aspectul estetic al dinților, dezvăluind o dantură curată și fără pete. Procedura de detartraj dentar elimină petele galbene și maronii de pe dinți, cauzate de acumularea de tartru. Efectuat periodic, detartrajul menține dinții mai albi, mai strălucitori și mai netezi – de o culoare uniformă, și redă frumusețea zâmbetului impecabil.

3. Curăță complet dinții și spațiile interdentare, pentru evaluarea preventivă a stării de sănătate orală, dar și pentru urmarea unor tratamente (chirurgicale) complexe, care presupun o dantură perfect curată. În cadrul ședințelor de profilaxie stomatologică, cu ajutorul detartrajului dentar sunt identificate cariile incipiente și alte probleme orale.   

4. Înlătură respirația urât mirositoare, cauzată de acumularea de bacterii și tartru, sub forma unei pelicule subțiri pe dinți. Prin eliminarea reziduurilor plăcii bacteriene și a tartrului, detartrajul dentar oferă o senzație de prospețime de durată. Respirația proaspătă se întreține cu o igienă orală corespunzătoare și cu obiceiuri alimentare sănătoase.

5. Contribuie la susținerea sănătății generale a organismului, prin controlul sănătății orale. Cu cât tartrul dentar avansează prin depunerile de placă bacteriană, cu atât crește riscul apariției gingivitei, care netratată duce la parodontoză. Cele mai recente studii atestă faptul că în lipsa detartrajului corespunzător, aceste afecțiuni cresc riscurile asociate cu problemele sistemului cardiovascular și cu bolile respiratorii, diabetul sau artrita reumatoidă. 

6. Crește încrederea în sine. Detartrajul menține dinții sănătoși și redă luciul natural al zâmbetului. Un zâmbet sănătos îți îmbunătățește starea de spirit și îți mărește stima de sine, încurajând comunicarea și interacțiunea socială. Dinții curați (fără resturi alimentare, placă bacteriană, tartru și carii), gingiile sănătoase și respirația plăcută sunt indiciile unei sănătăți orale optime, care în stomatologia modernă au devenit accesibile prin tehnologia performantă. 

7. Corectează consecințele alimentației precare și a stilului de viață. Tartrul diferă de la pacient la pacient și depinde de obiceiurile alimentare, rigurozitatea igienei dentare, poziția dinților și starea generală de sănătate. Efectele inestetice ale cafelei, nicotinei, zahărului și coloranților alimentari sunt remediate fără durere, în cadrul ședinței de detartraj. În funcție de gravitatea tartrului, medicul stomatolog îți va recomanda un plan de tratament.

8. Economisește bani. Prin prevenția și depistarea din timp a afecțiunilor și bolilor dentare, detartrajul regulat reduce necesitatea unor proceduri complexe și costisitoare. Înlăturarea profesională periodică a tartrului și a plăcii bacteriene oferă o evaluare corectă a stării de sănătate orală și șansa tratamentelor corespunzătoare. Se evită astfel agravarea afecțiunilor, infecțiile și complicațiile dentare, care vor implica mai multă durere și costuri suplimentare.

SĂNĂTATEA DENTARĂ DETERMINĂ SĂNĂTATEA ÎNTREGULUI ORGANISM

CE PRESUPUNE

Detartrajul dentar?

Detartrajul dentar presupune îndepărtarea profesională a depunerilor de tartru de pe suprafața dinților, atât la nivel supragingival, cât și la nivel subgingival, pentru protejarea sănătății orale. 

În cadrul clinicii stomatologice Dentaline București, detartrajul dentar se realizează în cadrul ședinței periodice de profilaxie (igienizare) dentară, care durează 50 de minute și e recomandată o dată la 6 luni. Aceasta include: 

  • detartraj cu ultrasunete, 
  • periaj profesional/+ airflow, 
  • fluorizare, 
  • anamneză – evaluarea stării de sănătate orală și sfaturi personalizate de igienă orală. 

Detartrajul profesional cu ultrasunete

Detartrajul profesional cu ultrasunete îndepărtează cu minuțiozitate depozitele de tartru de pe suprafața dinților, depuse supra și subgingival. Tartrul este dislocat cu ajutorul unui aparat de detartraj ultrasonic, care generează vibrații cu frecvențe foarte înalte însoțite de un jet de apă, pentru a preveni încălzirea dinților și lezarea acestora. În funcție de stadiul, dimensiunea și accesibilitatea depunerilor de tartru, medicul dentist poate decide utilizarea suplimentară a instrumentarului manual de detartraj.

Periajul profesional

Periajul profesional urmează procedurii de detartraj pe care o completează și are scopul de a lustrui suprafețele dentare, astfel încât placa dentară să nu adere cu ușurință pe smalț. Tehnica folosește o periuță rotativă și o pastă profesională abrazivă, care elimină petele și uniformizează aspectul dentar. Suplimentar, poți opta pentru o ședință de airflow, cu rol similar, specializată în lustruirea suprafețelor dentare și îndepărtarea colorațiilor extrinseci.

Fluorizarea

Fluorizarea este ultimul pas al procesului de igienizare profesională și constă în aplicarea unui gel cu fluor pe suprafețele dentare, cu scopul de a le întări și a le proteja de agenții bacterieni. Fluorizarea remineralizează leziunile incipiente, prevenind astfel cariile și susținând sănătatea dentară.

CE CAUZEAZĂ

tartrul dentar?

Tartrul dentar este o substanță dură cu o consistență poroasă, care se formează și aderă strâns la suprafața dentară, de-a lungul liniei gingivale. Tartrul dentar este cauzat de acumularea în timp a depunerilor de placă bacteriană, în mai multe straturi (bacterii și resturi alimentare mineralizate). Deși apariția tartrului și a plăcii bacteriene sunt inevitabile, acestea pot fi ținute sub control cu o igienizare zilnică corectă a cavității bucale (periaj, ață dentară sau duș bucal și apă de gură), alimentație corespunzătoare și ședințe periodice de detartraj dentar profesional. 

Programează o consultație

CUM SE EFECTUEAZĂ

detartrajul cu ultrasunete?

Detartrajul dentar cu ultrasunete se efectuează de către medicul dentist, cu ajutorul unor instrumente non-invazive de ultimă generație, care vibrează ușor, generând ultrasunete. Acestea sunt vibrații mecanice cu frecvențe foarte înalte, imperceptibile cu auzul, care dislocă (sparg) depunerile de tartru de pe dinți. Pe parcursul tratamentului profilactic de detartraj cu ultrasunete, vibrațiile sunt însoțite de un jet puternic de apă, care previne supraîncălzirea dintelui și calmează gingiile. Smalțul dentar rămâne intact, iar dantura devine curată și protejată de apariția cariilor.

Programează o vizită

Airflow-ul dentar:

CE ESTE ȘI DE CE AI NEVOIE DE EL?

Pachetul profilaxie al clinicii stomatologice Dentaline București cuprinde și serviciul de airflow, care elimină colorațiile dentare și depozitele restante de tartru și placă bacteriană, din zonele greu accesibile. Airflow-ul dentar este cea mai eficientă modalitate de curățare rapidă și profundă a cavității orale, prin intermediul unui instrument ce utilizează un jet de aer, combinat cu apă și o pulbere specială de bicarbonat de sodiu. 

Tehnica airflow completează detartrajul profesional, lustruiește suprafețele dentare și masează eficient gingiile, stimulând circulația sanguină și starea de sănătate a țesutului gingival. O ședință durează aproximativ 30 de minute și poate fi realizată o dată la 3 luni sau în cadrul pachetului de profilaxie (detartraj, periaj și airflow), tot la 6 luni.

Programează o consultație

airflow dentar
terapia ghidata placa bacteriana

GUIDED BIOFILM THERAPY SAU TERAPIA GHIDATĂ

a plăcii bacteriene la Dentaline București

Protocolul Guided Biofilm Therapy (GBT) – Terapia ghidată a biofilmului (plăcii bacteriene) este o nouă abordare profesională minim invazivă pentru managementul plăcii bacteriene. În procedurile de igienizare dentară, prin tratamentul Guided Biofilm Therapy (GBT), medicul este ghidat prin evidențierea zonelor acoperite cu placă bacteriană, cu ajutorul unei soluții colorante, aplicate pe suprafețele dentare și interdentare. 

Cu placa bacteriană evidențiată, tratamentul ghidat GBT începe cu procedura de airflow, care o îndepărtează eficient supra și subgingival. După eliminarea plăcii bacteriene (biofilmului), tartrul este mai ușor de detectat și de înlăturat, prin detartraj. Noutatea terapiei ghidate GBT este adusă și de inversarea ordinii convenționale a procedurilor de igienizare dentară, respectiv efectuarea airflow-ului înaintea detartrajului. 

Protocolul GBT implică parcurgerea a 8 etape: 1. Diagnosticare (evaluarea clinică) 2. Evidențiere (marcarea plăcii bacteriene) 3. Motivare (sfaturi personalizate pentru igienizarea dentară) 4. Airflow (îndepărtarea plăcii bacteriene, a petelor și a tartrului incipient) 5. Perioflow (îndepărtarea plăcii bacteriene din pungile parodontale) 6. Piezon (îndepărtarea ultimelor urme de tartru), 7. Control (verificarea finală) 8. Revenire (stabilirea următoarei vizite).

Întrebări și răspunsuri

O ședință profesională de detartraj dentar durează între 30 și 60 de minute, în funcție de stadiul și de dimensiunea depozitului de tartru. Detartrajul cu ultrasunete este cea mai folosită, modernă și eficientă metodă de detartraj, mult mai rapidă decât metodele clasice ale detartrajului manual. 

La clinica stomatologică Dentaline București, prețul detartrajului dentar se situează între 250-300 RON, ca parte din pachetul ședinței de profilaxie. Factorii care determină cât costă detartrajul dentar sunt legați de complexitatea tratamentului și de tehnologiile utilizate (cu sau fără airflow). 

Detartrajul dentar realizat cu ultrasunete nu este dureros și te ajută să previi apariția cariilor și a complicațiilor stomatologice, înainte de a deveni urgențe. Detartrajul dentar cu ultrasunete nu necesită anestezie, structurile dentare, gingivale și subgingivale fiind protejate pe tot parcursul manoperei.  

Dinții nu devin mai sensibili după detartraj, deoarece acesta nu provoacă durere, nu afectează smalțul și nu sensibilizează dinții, ba din contră – îi protejează. În funcție de particularitățile clinice ale pacientului, acesta poate resimți o sensibilitate trecătoare la alimente și lichide reci sau calde. 

Detartrajul dentar se recomandă o dată la 6 luni, dar programarea tratamentului de detartraj se face personalizat, în funcție de acumulările de tartru. Acestea depind de stilul de viață, calitatea igienizării zilnice de acasă, consumul anumitor alimente și starea de sănătate generală a pacientului.

Detartrajul dentar cu ultrasunete este o procedură sigură și ușor de tolerat chiar și pentru pacienții care suferă de parodontită sau hemofilie. Detartrajul cu ultrasunete nu este recomandat copiilor mici și pacienților cu afecțiuni respiratorii, boli de inimă sau contagioase și probleme psihice. 

Toată lumea are nevoie de detartraj dentar, de două ori pe an, ca măsură de curățare profesională, îngrijire și prevenție dentară. Este un mit faptul că doar fumătorii sau persoanele cu igienă orală precară sau cu o alimentație dezechilibrată ar avea nevoie de ședința periodică de igienizare dentară.

După terminarea ședinței de detartraj vei simți în primul rând o senzație de prospețime și de dinți curați. Dacă apare și o senzație ușoară de disconfort la rece sau la cald, aceasta va dispărea în câteva zile. După detartraj, te vei bucura și de satisfacția că ai redus riscurile legate de afecțiunile dentare.

Deși dinții par mai albi după detartraj datorită înlăturării plăcii bacteriene și a petelor galbene și maronii cauzate de tartru – detartrajul nu albește practic dinții. Prin detartraj, aceștia sunt curățați cu minuțiozitate și în profunzime, de toate peliculele fine și depunerile dure, acumulate în timp. 

Da, fumătorii au nevoie de detartraj mai des, o dată la 3 luni, pentru păstrarea danturii sănătoase. Mai mult, pentru a menține efectul igienizării dentare, este recomandat ca în primele două zile după detartraj, aceștia să renunțe dacă e posibil la acest obicei, pentru a proteja smalțul dinților.  

Placa bacteriană și tartrul nu protejează dintele, așa cum spune un mit, care din păcate rezistă în ciuda educației dentare și tehnologizării stomatologiei moderne. De fapt, este adevărat tocmai contrariul: dinții și gingiile sunt atacate de acumulările de bacterii, placă bacteriană și tartru dentar.

Detartrajul în cadrul clinicii stomatologice Dentaline București se realizează în cadrul ședinței periodice de igienizare dentară, al cărei ultim pas este fluorizarea. Din această cauză, după finalizarea tratamentului, este recomandat să nu consumi băuturi sau alimente, timp de 30-60 de minute. 

Alimentele interzise după detartraj, care trebuie evitate în primele două zile după procedură, sunt cele care cresc sensibilitatea dinților: dulci, calde, reci și acre. De asemenea, trebuie renunțat la consumul de cafea, ceai, sucuri, apă carbogazoasă și ciocolată, precum și la produsele cu pigmenți puternici roșii. 

Deoarece detartrajul profesional este singura metodă de a scăpa de tartru, este important să știi cum păstrezi efectul detartrajului: o igienă orală corectă, o alimentație echilibrată fără consum excesiv de zahăr, băuturi carbogazoase și tutun, cu vizite regulate la medicul stomatolog pentru ședințele profesionale de igienizare.

Contraindicațiile detartrajului vizează în mod special copiii și pacienții cu probleme respiratorii (de exemplu, fibroză chistică, astm sau emfizem pulmonar), cu boli contagioase, infecțioase sau cu probleme psihice, bolnavilor de inimă care au implantate dispozitive electronice (stimulator cardiac).

Ședința periodică de profilaxie dentară este un set de proceduri stomatologice lipsite de durere, care au rolul de a preveni afecțiunile și complicațiile dentare, prin igienizarea și investigarea profesională a cavității orale. Realizată cu responsabilitate de 2 ori pe an, ședința periodică de profilaxie dentară, poate face diferența între un zâmbet sănătos și unul care necesită tratamente stomatologice complexe. 

Investește 50 de minute o dată la 6 luni pentru sănătatea ta orală! 

În cadrul clinicii stomatologice Dentaline București, ședința de profilaxie include: detartrajul, periajul profesional, fluorizarea și anamneza (evaluarea stării de sănătate orală). Un pachet separat de profilaxie, include și airflow-ul.

Gândește-te la faptul că, pe parcursul fiecărei zile, dinții și gingiile tale sunt expuse acumulării de bacterii și de resturi alimentare, prin intermediul produselor consumate: zaharuri, sucuri dulci carbogazoase, alimente lipicioase etc. Placa bacteriană și tartrul se depun stratificat pe dinte și în jurul lui, iar dacă nu sunt îndepărtate complet vor ataca gingiile sănătoase și structura dintelui. Placa bacteriană și tartrul afectează sănătatea dinților și a țesuturilor înconjurătoare, permițând apariția bolilor parodontale, a cariilor profunde și chiar pierderea dinților. 

Cu ajutorul ședințelor periodice de profilaxie în cabinetul stomatologic, medicul îndepărtează fără durere tartrul și placa bacteriană, asigurând sănătatea zâmbetului pe termen lung. 

Ședința de profilaxie se efectuează înaintea fiecărui tratament dentar complex. În plus, în cadrul ședinței vei primi sfaturi individualizate legate de igiena ta orală zilnică, pentru a-ți menține dinții curați, sănătoși și strălucitori.

ECHIPA MEDICALĂ

Specializată

SERGIU POPESCU ROCA
Odontoterapie/Protetică

Medic Specialist în Odontoterapie și Medicină Dentară Generală și Absolvent al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității „Carol Davila”.

RALUCA UDRESCU
Pedodonție/ Stomatologie Generală pentru Adulți

Medic Specialist in Pedodontie si Odontoterapie, Absolvent al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității „Carol Davila”

ANDRA ANGELESCU
Profilaxie/Odontoterapie

Medic Rezident Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala, Absolvent al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității „Carol Davila”