Extracția Dentară

Extracția dentară poate fi ultima soluție pentru dinții foarte cariați, sparți sau fracturați, mobili și afectați de procese parodontale accentuate, dinți cu gangrene complicate sau cu infecții care avansează spre os, dinți incluși (blocați în os, care nu pot erupe corect pe arcadă), dinți care întrețin procese infecțioase sinuzale sau ganglionare, dinți de lapte poziționați greșit sau dinți înghesuiți, care împiedică alinierea corectă a danturii prin tratament ortodontic. 

Asistată de ultimele tehnologii digitale stomatologice, extracția dentară are ca scop susținerea sănătății orale și implică refacerea ulterioară a esteticii și a funcționalității dentare, prin soluții individualizate pentru fiecare pacient. 

Sună pentru programare

Când ai nevoie de o

EXTRACȚIE DENTARĂ?

În clinica stomatologică Dentaline București, avem un principiu pe care îl aplicăm în tot ceea ce facem în practica din cabinet. Credem cu adevărat că sănătatea orală poate fi păstrată prin educație și tocmai de aceea alocăm timpul necesar fiecărui pacient. Îți vom prezenta în detaliu opțiunile de tratament, pentru a înțelege care sunt avantajele, riscurile și efectele pe termen lung asupra sănătății generale și asupra calității vieții tale.  

Prioritatea noastră este salvarea dinților naturali, însă există situații clinice în care e nevoie de o extracție dentară:

  • dinți fracturați, luxați sau sparți;
  • dinți cu distrucții mari (cauzate de carii profunde);
  • dinți mobili din cauza parodontozei; 
  • dinți înghesuiți sau suprapuși; 
  • dinți supranunerari (în plus);
  • dinți incluși (nu erup corect pe arcadă); 
  • dinți izolați, restanți în protezarea mobilă; 
  • dinți temporari cu indicație de extracție prematură; 
  • dinți afectați de complicații infecțioase severe; 
  • dinți din mase tumorale maligne; 
  • dinți cu gangrene grave.

CARE SUNT ETAPELE EXTRACȚIEI DENTARE?

Etapele extracției dentare depind de complexitatea diagnosticului, istoricul medical și tratamentul individualizat al fiecărui caz. Procedura de extracție dentară este precedată de o consultație amănunțită, extracțiile cu un grad înalt de dificultate urmând a fi efectuate de către un medic specialist în chirurgie dentară. 

Imagistica

Medicul va face o radiografie dentară, care dezvăluie poziționarea exactă și dimensiunea dintelui.

Tratament medicamentos

Dacă radiografia relevă prezența unei infecții locale, acesta va fi tratată cu antibiotice.

Anamneză

Medicul te chestionează cu privire la evoluția simptomelor, antecedentele medicale și alte afecțiuni.

Pregătire

Odată cu pregătirea instrumentarului, vei fi pregătit mental și te vei acomoda confortabil în scaun.

Anestezie

După dezinfectarea locală, prin anestezia de contact se amorțește mucoasa cu spray-uri sau geluri speciale, ca pregătire pentru pasul următor – anestezia prin injectare. Dintele e anesteziat cu ajutorul unei seringi.

Extracție

Extracția dentară utilizează de regulă un clește dentar pentru scoaterea dintelui din alveola dentară. Se urmărește ca procedura să fie atraumatică, resimțită ca o ușoară presiune și cu sângerări oprite prin tamponare.

CE TREBUIE SĂ AFLE MEDICUL

înainte de extracția dentară?

Înainte de extracția dentară, medicul stomatolog îți va adresa o serie de întrebări, pentru a obține informații relevante legate de istoricul tău medical și posibile contraindicații sau precauții. Sunt esențiale toate informațiile tale medicale cu privire la afecțiunile de care suferi, alergii, fobii, anxietate, sarcină și tratamente medicamentoase. Când intervenția presupune anumite riscuri, medicul se va asigura de respectarea tuturor măsurilor preventive. 

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU

Extracția dentară?

Înainte de extracția dentară trebuie să te pregătești ținând cont de toate recomandările individualizate ale medicului (efectuarea radiografiei dentare, respectarea tratamentului medicamentos cu antibiotice etc.), plus câteva recomandări generale pentru ziua extracției, care prevăd să nu fumezi, să nu consumi băuturi alcoolice și cafea (în exces).

TIPURI DE

Extracții dentare

Extracția dinților monoradiculari

Extracția dentară a dinților cu o singură rădăcină, numiți dinți monoradiculari, este o procedură simplă, atraumatică și rapidă, realizată asupra incisivilor (frontali și laterali), caninilor și premolarilor (doi superiori și inferiori). Caninii superiori prezintă cea mai lungă rădăcină, iar primii premolari superiori au frecvent două rădăcini. Extracția dinților monoradiculari este o intervenție recomandată dinților cu mobilitate crescută, celor afectați grav de traumatisme ori carii avansate. În restaurarea sănătății și esteticii dentare a pacientului, pentru o vindecare bună a osului, extracția dinților monoradiculari permite implantul imediat, respectiv inserarea de implant dentar în același timp cu extracția. 

Extracția dinților pluriradiculari

Extracția dentară a dinților cu mai multe rădăcini, numiți dinți pluriradiculari, este o procedură complexă și dificilă, deoarece dinții prezintă o varietate de forme și un număr variabil de rădăcini. În cazul dinților pluriradiculari, după anesteziere – se inițiază secționarea în mai multe segmente, care corespund frecvent numărului de rădăcini. Extracția fiecărui segment cu cleștele e asemănătoare extracției dinților monoradiculari: începe cu decolarea gingiei și continuă cu inserarea cleștelui și luxația rădăcinii prin mișcări de basculare vestibulo-orală. Pentru a evita lezarea gingiei și fracturarea peretelui alveolar, cleștele trebuie să aibă priză corectă pe rădăcină sau pe resturile radiculare. 

Extracția dinților temporari (de lapte) – la copii

Extracția dinților temporari la copii, cunoscuți sub denumirea de dinți de lapte, este recomandată pentru dinții supranumerari (care sunt peste numărul necesar), dinții mobili și dureroși care jenează masticația, dinții foarte afectați de carii profunde ce nu pot fi recuperați prin plombare, dinții cu afecțiuni parodontale, dinții care nu răspund la tratamente de canal, dinții fracturați sau luxați în urma unor traumatisme mecanice, dinții imobili (ficși) care întârzie să cadă și împiedică erupția corectă a dinților permanenți (definitivi), dinții cu abcese dureroase care constituie urgență stomatologică, dinții cu tratamente endodontice eșuate, care întrețin infecții locale sau generale. 

Extracția molarilor de minte

Extracția molarilor de minte este o procedură relativ simplă. Molarii de minte, cunoscuți sub denumirea de măsele de minte, sunt ultimii dinți de pe fiecare latură a maxilarului și a mandibulei. Dintre dinții permanenți, ei erup ultimii și au indicația de extracție când au carii profunde și extinse, dureri și sângerări gingivale, chisturi și tumori, infecții repetate, când erup într-o poziție anormală și cauzează înghesuire dentară sau când sunt incluși sau semiincluși. În situația în care sunt incluși, deci nu pot erupe singuri – sau sunt semiincluși, când erup parțial, molarii de minte pot duce la infecții severe ale gingiei, dureri, formare de chisturi, încălecarea dinților adiacenți, carii și abcese dentare. 

Contraindicații

PENTRU EXTRACȚIA DENTARĂ

Contraindicațiile pentru extracția dentară vizează factori ce țin de contraindicații locale și contraindicații generale: 

  • contraindicații locale în legătură cu: procese tumorale maligne oro-maxilo-faciale, tratament radioterapeutic recent la nivelul capului, supurații în parodontite acute, sinuzite acute maxilare (infecție bacteriană), afecțiuni inflamatorii acute ale mucoasei orofaringiene, leziuni locale ale mucoasei orale etc.; 
  • contraindicații generale ce privesc: infarct miocardic sau accident vascular cerebral (mai recente de 6 luni), femei însărcinate în primul și ultimul trimestru, boli hematologice maligne (leucemie acută), boli endocrine, renale, cardiovasculare, hepatice sau reumatice, tulburări de hemostază, tratamente medicamentoase etc.

 

Programează-te acum

Întrebări și răspunsuri

Extracția dentară poate fi realizată de medicul tău dentist, sau în funcție de complexitatea intervenției – de un medic chirurg, specialist în chirurgie orală. Înainte de intervenția chirurgicală, medicul chirurg va parcurge împreună cu medicul curant istoricul tău medical și împreună cu tine protocolul extracției chirurgicale dentare.

Cu ajutorul noilor tehnici, practici și tehnologii din domeniul stomatologiei, extracția dentară nu doare. În timpul procedurii vei resimți o presiune, iar după finalizare – la trecerea efectului anesteziei locale, vei simți o durere redusă, medie spre moderată, care se va diminua după primele 48 de ore. La nevoie, poți lua câte un analgezic.

Sângerarea după extracția dentară este normală și durează în medie 15-20 de minute, timp în care pacientul e sfătuit să muște bucata de tifon steril aplicată pe zonă, până la formarea cheagului sangvin. Dacă ulterior extracției dentare, la câteva ore sau a doua zi – sângerarea persistă sau devine abundentă, aceasta va constitui o urgență stomatologică. 

Nu există un tratament universal care se recomandă după extracția dentară. Timp de 2 ore vei mușca strâns compresa de tifon steril, după care o vei arunca. Medicul îți va prescrie un tratament individualizat cu analgezice, antiinflamatorii și/sau antibiotice, pe care trebuie să îl respecți cu strictețe. Compresele reci ameliorează durerea.

Recuperarea după extracția dentară durează în medie 7-10 zile (când se scot și firele intervenției chirurgicale). La 2 ore după extracție, după ce trece amorțeala buzelor, limbii și a obrajilor, poți consuma alimente moi. Tumefierea zonei este normală și trecătoare, dar trebuie să eviți deranjarea cheagului de sânge, prin atingere sau ”sugere”. 

După extracția dentară, în primele 24 de ore nu e permis consumul de alcool, cafea, nicotină (țigări), ceai, băuturi calde, băuturi acidulate, alimente dure (tari), lapte și produse lactate. Evită să bei și să mănânci timp de 2 ore după extracția dentară, după care ai voie să mănânci alimente moi, la temperatura camerei (fără alimente calde sau reci).

Măsurile de igienă orală după extracția dentară sunt obligatorii, pentru evitarea infecției și păstrarea sănătății orale. În primele 24 de ore nu ai voie să clătești gura cu nici un fel de soluție. Periajul dentar poate fi reluat de a doua zi cu o periuță moale și clătitul gurii după mesele principale. Dușul bucal va fi evitat timp de 14 zile după extracție. 

După extracția dentară e interzis să arunci compresa pe care trebuie să muști, mai devreme de 2 ore. Ulterior, pentru a evita hemoragia, e interzis să deranjezi cheagul de sânge din alveola formată după extracție – fie prin sucțiune, cu obiecte de igienă, cu limba sau cu degetul. Respectă tratamentul recomandat și restricțiile alimentare. 

Perioada de repaus după extracția dentară vizează în primul rând restricțiile alimentare și cele de igienă, din primele 24 de ore. În următoarele 24-48 ore după extracția dentară odihnește-te și evită efortul fizic și orice activități intense, pentru a împiedica accelerarea pulsului. E posibil ca medicul să îți recomande zile suplimentare de repaus. 

După extracția dentară pot apărea unele complicații care trebuie semnalate din timp medicului, pentru a iniția rapid protocolul terapeutic (de tratament) pentru: edem, hemoragie, echimoză (vânătaie), hematom, durere reapărută la 2-3 zile, trismus (contracție spastică involuntară a mușchilor maxilarelor), cheaguri, infecții și vindecare întârziată. 

Tumefacția, respectiv umflătura apărută în zona extracției dentare, este normală. Traumatismul provocat de extracția dentară poate produce inflamația zonei sub forma unui edem care este maxim în primele 48 de ore, după care scade treptat. Tumefacția poate fi redusă cu ajutorul compreselor cu gheață, câte 10 minute la alte 20 de pauză. 

Tratarea zonei după e extracție dentară va evita dislocarea cheagului de sânge format, precum și apariția infecțiilor. În primele 2 ore, nu poți decât să muști strâns compresa plasată pe zona extracției. Clătitul gurii cu orice fel de soluție (apa de gură, ceaiuri) și spălatul pe dinți cu o periuță soft – pot fi reluate doar a doua zi, după 24 de ore.

Extracțiile dentare se evită, pe cât posibil, la femeile însărcinate. Medicul dentist trebuie informat de existența sarcinii, deoarece extracțiile dentare care sunt absolut necesare pot fi efectuate între luna a IV-a și luna a VII-a de sarcină. Sunt contraindicate anestezicele bazate pe adrenalină, anumite tipuri de antibiotice și radiografiile. 

Extracția dentară a unui dinte infectat este permisă doar în cazul în care complicațiile pe care le-ar crea această infecție acută ar pune viața pacientului în pericol. În mod corect și firesc, înainte de extracția dintelui, infecția dentară trebuie tratată de către medicul stomatolog cu soluții locale și tratament medicamentos cu antibiotice.

Nu, fumatul nu este permis în primele 24-48 de ore după extracția dentară, deoarece crește presiunea sangvină. Restricția la fumat protejează vindecarea zonei după extracția dentară și evită apariția complicațiilor și a infecțiilor 

Nu, după extracția dentară nu poți conduce. Fie că extracția dentară s-a realizat sub anestezie locală sau că s-a optat pentru sedare, condusul nu este recomandat după intervenție, din cauza reflexelor reduse. Pe tot parcursul și după extracția dentară, ține cont și respectă cu strictețe precauțiile pe care ți le recomandă medicul tău stomatolog. 

Vindecarea după o extracție dentară poate fi grăbită prin aplicarea compreselor reci pe tegumentul zonei tumefiate (pe obraz), igienizarea corectă recomandată de medicul dentist – după primele 24 de ore, evitarea fumatului și a alimentelor dure, respectarea orelor de odihnă și somn, hidratarea corespunzătoare și ferirea de efort intens. 

Dacă intervalul de timp de la momentul extracției dentare și decizia de a înlocui dintele extras cu un implant dentar este prea lung, apare fenomenul de migrare a dinților. Spațiul gol rămas va suferi o resorbție osoasă, iar dinții vecini se vor înclina spre acest spațiu liber. În timp, nu va fi suficient loc necesar pentru un nou implant. 

ECHIPA MEDICALĂ

Specializată

FLORIN CIOBANU
Implantologie/Chirurgie

Medic Specialist în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila din București.

Oana Radu
Oana Radu
2023-11-04
M-am prezentat vineri la ora 20:30 cu o urgenta, baietelul meu de 4 anisori avand o durere de maseluta foarte sacaitoare. Cabinetul este foarte frumos amenajat, tot personalul clinicii a fost foarte primitor si rabdator cu noi. Copiilor li s-au dat jucarii la intrare ca sa stea ocupati pana am intrat in cabinet. Dna dr Teo ne-a tratat maseluta cu profesionalism, a reusit sa il convinga sa i se faca tot tratamentul,inclusiv o radiografie. Am plecat acasa cu zambetul pe buze , fara durere si fara frica de dentist! Cu siguranta o sa ne intoarcem in curand! Multumim intregului personal, dar mai ales dnei dr Teo!!
Lima Sierra
Lima Sierra
2023-10-31
Foarte multumit de fiecare data!👍😀
George Legacy
George Legacy
2023-10-30
Un singur cuvânt, profesionalism. Mentionez că a trebuit să-mi scot un molar de minte, care prezenta niște riscuri, dar totul a decurs foarte bine. Recomand cu încredere, nu așteptați să apară problemele, mergeți din timp la stomatolog. Astfel, evitați problemele pe termen lung și economisiți foarte mulți bani.
Catalin Serescu
Catalin Serescu
2023-10-20
Recently, I had an excellent experience here, where I received 2 implants and treatment for cavities. Their team was incredibly professional and extremely friendly, taking the time to explain every step of the procedures in detail. They created a comfortable and safe environment, and the results were truly exceptional. Another extraordinary aspect was that I didn't feel any pain throughout the entire treatment. The team at Dentaline ensured that my experience was as pleasant as possible and managed pain control perfectly. This attention to patient comfort certainly adds a significant plus to my experience in this excellent clinic. I am deeply grateful for their excellent service and wholeheartedly recommend Dentaline! I look forward to the next visit in 6 months. I will certainly return with the same confidence in their team of professionals.
Andra Solomon
Andra Solomon
2023-10-14
Am fost cu fetita la primul ei consult stomatologic. Doamna doctor Teodora Beuran impreuna cu personalul s-au ocupat de tot ce a fost nevoie, ne au oferit toate detaliile si totul a decurs foarte profi si micuta a fost foarte fericita de prima ei vizita la stomatolog. Recomand cu caldura! ☺