Măseaua de Minte
Ce este și ce rol are măseaua de minte, care sunt simptomele și când se extrage molarul de minte?
Măseaua de minte este cel mai dur și mai mare dinte permanent, care apare pe ultima poziție a maxilarului, respectiv a mandibulei. Măseaua de minte este molarul trei și erupe de regulă în jurul vârstei de 17-25 de ani, când arcadele dentare sunt complet dezvoltate.
De ce este posibil sa aduca disconfort măseaua de minte?
Motivul se datorează faptului că măseaua de minte are nevoie de spațiu pentru a erupe normal: 2 pe arcada superioară și 2 pe cea inferioară, câte 1 pe fiecare parte a gurii, din totalul de 32 de dinți definitivi.
Prin excepție de la regulă, unele persoane nu au măsele de minte (molari de minte), iar altele pot avea un număr variat, doar una sau mai multe de 4 – câte erup în mod normal (molarul superior dreapta nr. 18, molarul superior stânga nr. 28, molarul inferior stânga nr. 38 și molarul inferior dreapta nr. 48). În mentalitatea colectivă, măseaua de minte implică înțelepciunea maturizării încheiate, însă, în realitate, aceasta este asociată cu diferite complicații stomatologice.
Ce rol are măseaua de minte?
În trecutul strămoșilor noștri primitivi, măseaua de minte avea un rol semnificativ în masticație, esențială pentru susținerea digestiei alimentelor foarte dure. Dar, odată cu schimbarea dietei umane cu alimente mai ușor digerabile, maxilarele omului modern s-au micșorat, iar măseaua de minte a căpătat un rol neînsemnat. Cu toate acestea, măselele de minte sănătoase rămân utile, dacă au suficient spațiu să se formeze și să erupă în poziții corecte pe arcada dentară.
De ce se extrag măselele de minte?
Măselele de minte (molarii de minte) se extrag deoarece pot cauza o serie de probleme stomatologice, care derivă din incapacitatea acestora de a erupe corect, din lipsa spațiului suficient pe arcada dentară:
- dureri și sângerări gingivale în zona măselei de minte (molarului de minte);
- adesea, molarii de minte sunt incluși (blocați în os, în spatele molarilor doi, și nu pot erupe corect pe arcadă);
- sănătatea țesutului moale din spatele măselei de minte eruptă parțial este expusă la riscul infecțiilor repetate;
- în mod frecvent, molarii de minte produc deplasarea, înghesuirea și deteriorarea dinților adiacenți (învecinați);
- accesul dificil la măselele de minte, pentru o igienizare corespunzătoare cu periuța de dinți și cu ața dentară, favorizează apariția depunerilor de placă bacteriană și tartru, care determină carii dentare, inflamații localizate, infecții și afecțiuni gingivale (boala parodontală);
- molarii de minte pot cauza chisturi la nivelul maxilarului, tumori și deteriorarea maxilarului.
Extracția timpurie a măselelor de minte – la o vârstă cuprinsă între 15-21 de ani este recomandată în urma unui consult stomatologic amănunțit, care să evalueze poziția și sănătatea acestora, atât pentru molarii de minte incluși (blocați în os), precum și pentru cei erupți. Dacă măseaua de minte este sănătoasă și poziționată corect pe arcadă, extracția preventivă trebuie considerată doar o opțiune, luând în considerare păstrarea sub supraveghere a acesteia.
Simptome ale erupției măselei de minte
Simptomele clasice resimțite în erupția măselei de minte includ: gingii tumefiate (umflate), înroșite și sensibile la atingere, disconfort în masticație, dureri gingivale și febră ușoară. Aceste simptome vor dispărea în momentul în care molarul de minte va răzbate pe arcada dentară. Unele persoane se pot bucura de o erupție asimptomatică a măselei de minte, care nu prezintă simptome clinice. Oricum, măselele de minte erupte se igienizează profesional o dată la 6 luni.
Complicațiile cauzate de erupția măselei de minte
Cel mai adesea, complicațiile cauzate de erupția măselei de minte evoluează exponențial cu înaintarea în vârstă, în prezența unor simptome clasice sau atipice, diagnosticate în cadrul controalelor periodice sau a urgențelor din cabinet:
Pericoronarita este o afecțiune serioasă, o infecție bacteriană cauzată de erupția incompletă a măselei de minte, care lăsată netratată corespunzător poate ajunge urgență stomatologică. Evoluție: molarii de minte parțial erupți favorizează infecția mucoasei din spațiul dintre gingie și dinte, care acumulează resturi alimentare și bacterii. Placa bacteriană astfel acumulată va duce la inflamația și infectarea gingiei, cu pericolul extinderii infecției în zona gâtului.
Cariile dentare sunt o consecință directă a igienei orale deficitare, datorate accesului îngreunat la măselele de minte, pentru efectuarea unei igienizări dentare corecte, prin periaj și folosirea aței dentare. Cariile dentare pot apărea pe molarii de minte (molarii trei) sau pe suprafața molarilor vecini (molarii doi). Dacă molarul trei (de minte) va bloca accesul, și așa dificil, pentru tratamentul unei carii profunde laterale a molarului doi, va fi necesară extracția acestuia.
Boala parodontală este o afecțiune gingivală datorată acumulării de placă bacteriană pe suprafețele dentare, interdentare și subgingivale ale măselei de minte. În lipsa posibilității unei igiene dentare optime, placa bacteriană formată va duce la înmulțirea bacteriilor parodontale, care vor declanșa inflamarea gingiilor și în final – apariția infecției. Ca și în cazul cariilor, complicațiile implică extinderea infecției și a riscurilor pierderii dentare la molarii doi.
Deplasarea și deteriorarea dinților adiacenți (învecinați) se datorează poziționării greșite, alta decât verticală, a molarilor de minte incluși (rămași blocați în os, incapabili să erupă pe arcadă), parțial erupți (vârful este vizibil, dar restul dintelui este acoperit de gingie și țesut osos) sau erupți total (dar în direcție oblică). Din cauza orientării greșite de creștere a măselelor de minte, molarii învecinați, precum și limba și obrajii, pot suferi leziuni repetate și infecții.
Anomaliile ortodontice sunt create de poziționarea și orientarea eronată a măselelor de minte, care deformează în lanț poziția danturii, într-un continuu patologic. Schimbarea poziției corecte a dinților produce efecte negative de vorbire (afectarea fonației pacienților), de funcționalitate masticatorie (dificultatea și disconfortul de a mesteca) și de estetică (fizionomia pacientului poate suferi din cauza modificării arcadelor dentare, care nu mai respectă tiparul normal).
Chisturile dentare se pot forma în jurul molarilor de minte incluşi (care nu au erupt). Acestea se dezvoltă când sacul care înconjoară coroana măselei de minte rămase în maxilar se umple cu lichid. Chistul astfel format la nivelul maxilarului are efecte distructive asupra nervului, osului și dinților învecinați, putând cauza fractura maxilarului dacă ajunge la dimensiuni prea mari. Complicațiile chisturilor dentare vizează și formarea tumorilor (benigne sau maligne).
La ce vârstă apar măselele de minte?
De regulă, măselele de minte apar în jurul vârstei de 17-25 de ani, însă noile documentări de specialitate indică faptul că excepțional și faptic, măselele de minte pot erupe la orice vârstă sau pot lipsi în totalitate. Există consemnări oficiale ale eupției molarilor de minte la copii cu vârste premature ale copilăriei timpurii sau la persoane înaintate în vârstă. Doar un control stomatologic periodic va putea stabili evoluția, diagnosticul și tratamentul măselelor de minte.
Când trebuie contactat medicul stomatolog?
Contactează-ți de urgență medicul stomatolog, în situația în care:
- apar sângerări și dureri în zona molarilor de minte;
- identifici carii pe molarul de minte sau pe molarul de lângă el;
- observi puroi gingival sau inflamarea zonei sub forma unui săculeț;
- ai gust ciudat în gură și halitoză (respirație urât mirositoare);
- simți amorțeli și o ușoară incapacitate de mișcare a maxilarului;
- disconfortul în masticare te împiedică să mănânci comod;
- ai febră, dificultăți de a înghiți sau de a respira.
Extracția măselei de minte
Extracția molarului de minte erupt sau semiinclus (erupt parțial)
Extracția molarului de minte care a erupt total se efectuează la fel ca la oricare alt dinte, adesea prin extracție bucată cu bucată, pentru a reduce pierderea osoasă. Molarul erupt parțial (semiinclus) va avea întotdeauna indicație de extragere, din cauza riscurilor asociate cu igienizarea deficitară – prin apariția cariilor dentare, a infecțiilor, a bolilor gingivale și a chisturilor dentare, care pot evolua în tumori. Extracțiile complicate vor fi efectuate de către chirurg.
Extracția molarului de minte inclus
Extracția molarului de minte inclus este recomandată în urma unei radiografii dentare, prin care se identifică poziția și orientarea exactă a acestuia, precum și posibilele complicații apărute. Molarii de minte incluși (care nu au erupt) pot provoca o serie de afecțiuni stomatologice, care se agravează în lipsa unui diagnostic și a unui tratament corect pentru procedura de extracție: dureri profunde, infecții, probleme ortodontice sau formarea chisturilor dentare.
Când nu se recomandă extracția măselei de minte
Extracția măselei de minte nu se recomandă în situația în care aceasta este sănătoasă, formată și orientată corect pe arcada dentară și dispune de suficient spațiu pentru a erupe într-o poziție verticală care nu incomodează dinții învecinați sau antagoniști. Astfel, măselele de minte sănătoase care au erupt corect (ieșite total din gingie într-o poziție corectă, care permite igienizarea), precum și cele înglobate în os (fără a incomoda) nu se califică la recomandarea de extracție.
Extracția molarului de minte
Studiile și experiența de specialitate relevă că intervalul ideal de vârstă pentru extracția molarului de minte este cuprins între 15 și 22 de ani, pentru a limita perioada de recuperare și posibilele riscuri și complicații. Extracția molarului de minte trebuie atent evaluată de către medicul stomatolog, în special dacă apare riscul infecțiilor sau a deteriorării dinților adiacenți și a maxilarului. Însă, de regulă, extracția molarului de minte nu implică pericole sau complicații.
Extracția molarului de minte este o procedură chirurgicală care se realizează sub anestezie – locală sau generală, în funcție de complexitatea intervenției și ținând cont de nevoile tale personale (traume psihologice, fobii sau anxietate). În timpul extracției molarului de minte vei simți o presiune puternică, fără dureri. Medicul stomatolog sau după caz – chirurg, se va asigura de menținerea confortului tău, pe tot parcursul procedurii chirurgicale.
Ce presupune extracția chirurgicală a molarului de minte:
- Intervenția de extragere a unui molar de minte va fi pregătită pe baza unei radiografii dentare, pentru a identifica poziționarea exactă a dintelui. Molarii de minte au în general rădăcini atipice (încovoiate sau cu diferite anomalii), iar medicul stomatolog sau chirurg trebuie să decidă modul de abordare al extracției.
- După efectuarea anesteziei, în cazul molarilor de minte incluși (care nu au erupt) și a celor semiincluși (erupți parțial) va fi necesară incizarea gingiei, pentru a deschide accesul la dinte. Extracția molarilor de minte este mai complexă decât cea a molarilor obișnuiți, datorită poziționării și accesului dificil.
- Extracția chirurgicală a molarului de minte începe cu frezarea osului dimprejurul dintelui (înlăturarea acestuia pentru accesul la rădăcina dintelui), continuă cu tăierea molarului în jumătate (pentru ușurința extragerii) și se concretizează cu îndepărtarea propriu-zisă a molarului. Locul extracției va fi atent curățat și cusut (opțional).
- Timpul intraoperator pentru extracția chirurgicală a unui molar de minte variază de la câteva minute până la trei ore, în funcție de particularitățile acestuia (patologii, poziție și grad de erupție). Pe locul extracției se aplică un pansament steril, care stopează sângerarea și ajută la formarea cheagului de sânge, care previne infecțiile.
Recuperarea după extracția măselei de minte
Recuperarea după extracția măselei de minte diferă de la caz la caz, însă urmează în linii mari următoarea evoluție: în primele 24 de ore se formează cheagul de sânge (vei evita să-ți speli dinții sau să-ți clătești gura în acest interval, pentru a nu-l disloca), e posibil să apară dureri, umflături și vânătăi care se vor ameliora treptat în câteva zile (ți se vor recomanda analgezice și comprese reci cu gheață), ca în termen de maxim 2 săptămâni zona să fie vindecată complet.
Întrebări & răspunsuri despre măseaua de minte
Ce se întâmplă după extracția măselei de minte?
După extracția măselei de minte e recomandat să nu conduci, din cauza anestezicului și stresului emoțional acumulat, care îți pot afecta simțurile și timpul de reacție. Medicul stomatolog îți va recomanda un analgezic pentru calmarea durerii și momentul în care poți îndepărta pansamentul steril. În primele 24 de ore, hidratează-te bine și evită alcoolul.
Când se scot firele după extracție?
În mod obișnuit, la finalul procedurii de extracție a măselei de minte, medicul va coase gingia. Firele intervenției chirurgicale se vor resorbi singure sau vor fi scoase de către medicul stomatolog, în termen de 7-10 zile. Tumefierea (umflarea) zonei la nivelul extracției, a gurii și a obrajilor este normală și se va resoarbe în 2-3 zile.
Trebuie să iau antibiotic după extracția măselei de minte?
Fiecare extracție a măselei de minte este unică și medicul stomatolog este singurul în măsură să îți prescrie tratamentul medicamentos necesar pre- sau postoperatoriu. Acesta va fi unul personalizat, în funcție de tipul molarului de minte extras și de particularitățile intervenției,– și va include analgezice, antiinflamatorii și/sau antibiotice.
Cât durează durerea și recuperarea după extracție?
După extracția măselei de minte, îți vor fi recomandate analgezice pentru controlul durerii. De asemenea, e indicat ca în primele 24-48 de ore să eviți efortul fizic intens (pentru a preveni accelerarea pulsului) și să aplici comprese reci pe zona afectată. Perioada de recuperare diferă de la un caz la altul și poate dura de la 2 săptămâni la câteva luni.
Ce poți mânca/bea după extracția măselei de minte?
În primele 24 de ore după extracția măselei de minte e interzis consumul de: alcool, cafea, băuturi carbogazoase, ceai, băuturi calde, lapte, produse lactate și alimente tari (dure), prea calde sau prea condimentate. În primele 2 ore după extracție nu vei consuma nimic, iar ulterior (până la 24 de ore) te vei hidrata suficient și vei mânca doar alimente moi.
La cât timp după scoaterea măselei de minte e permis fumatul?
Din cauza faptului că fumatul crește presiunea sangvină și favorizează apariția infecțiilor și a complicațiilor postoperatorii, țigările sunt interzise în primele 72 de ore de la extracția chirurgicală a măselei de minte. Recomandarea înlătură riscul dislocării cheagului de sânge și se extinde la o interdicție de 7 zile pentru persoanele care mestecă tutun.
Care e îngrijirea orală după extracția dentară?
Îngrijirea orală după extracția măselei de minte trebuie să respecte rigurozitatea unei igiene orale optime, pentru a evita apariția infecțiilor. În primele 24 de ore e interzisă clătirea gurii (cu orice soluție), precum și periajul dentar. Clătitul gurii după mesele principale și spălatul pe dinți cu o periuță moale, poate fi reluat doar de a doua zi după extracție.
Ce complicații pot apărea după extracție?
De regulă, intervenția de extracție a molarilor de minte nu implică complicații, însă atunci când apar primele simptome e recomandat să te adresezi de urgență medicului stomatolog sau, după caz, medicului chirurg: hemoragie, infecții la nivelul zonei extracției sau a dinților învecinați, durere reapărută după 2-3 zile sau semne de vindecare întârziată.
Care e prețul pentru o extracție măsea de minte?
În cadrul clinicii stomatologice Dentaline București, prețul pentru o extracție măsea de minte variază în funcție de tipul și de complexitatea procedurii, de la 400 la 600 RON, după cum urmează: Extracție molar de minte – 400 RON, Extracție molar de minte semiinclus – 500 RON și Extracție molar de minte inclus – 600 RON.
Ai grijă de sănătatea ta orală și contactează-ne pentru mai multe detalii.